torsdag 11. mars 2010

RS-virus

RS-virus
Respiratorisk syncytialt virus (RSV) forårsaker epidemier av luftveisinfeksjoner hver vinter. Nesten alle barn har gjennomgått infeksjon med RS-virus før fylte 2 år, men de færreste har vært alvorlig syke. Vanligvis gir RS-virus bare lette symptomer som en forkjølelse.

Dersom viruset angriper slimhinnen i de tynneste delene av luftrøret hos små barn, kan dette forårsake opphovning av slimhinnen og stor slimdannelse som igjen kan medføre alvorlige pustebesvær.

Årsak til smitte av RS-virus
RS-virus spres via dråpesmitte og direkte kontakt. Man kan smitte andre i opptil 2 uker etter at man har blitt syk, og gjentatte infeksjoner er vanlig. Senere infeksjoner blir som regel lettere.

Forekomst av RS-virus
Alle kan bli smittet med RS-virus, men for barn over 1 år og voksne gir det seg som regel uttrykk i en alminnelig forkjølelse. Barn som er yngre enn 3 måneder, for tidlig fødte barn, barn med kroniske hjerte- og lungesykdommer, samt barn med nedsatt immunforsvar er de som er mest utsatt for alvorlige RSV-infeksjon.

Symptomer på smitte av RS-virus
En infeksjon med RS-virus gir vanlige forkjølelsessymptomer som rennende nese, sår hals, hoste, lett feber og hos noen, ørebetennelse. I de tilfeller der viruset forårsaker betennelse i de tynneste delen av luftveiene (bronkiolitt) vil det i tillegg gi symptomer som hvesende rask og tung pust, surkling, hoste, manglende matlyst, tretthet og pustebesvær. Pustebesværet er ofte verst om kvelden og natten da luftrørene blir litt trangere når barnet ligger. Hos enkelte barn blir pustebesværet så alvorlig at de må legges inn på sykehus for intensiv behandling.

Når bør du kontakte lege?
Dersom barnet puster fort og tungt eller strever med pusten.
Hvis allmenntilstanden forverres.
Hvis barnet ikke får i seg nok mat og drikke, og bleien er tørr.
Sykdomsforløp ved smitte av RS-virus
Etter noen dager med en forkjølelse kan det komme symptomer fra de nedre luftveiene med slim og hvesende tung og rask pust. Det tar vanligvis 3-6 dager fra en blir smittet til en får symptomer. Sykdommen varer i 5-7 dager, med gradvis bedring i løpet av 1-2 uker. Det aller fleste blir bare moderat plaget, og blir behandlet hjemme. Mellom 1 og 2% av alle barn vil i løpet av første leveår bli lagt inn på sykehus for behandling av pustebesvær i forbindelse med RSV-infeksjon. Mange av de som får akutt bronkiolitt utvikler senere astma.

Forebyggende råd mot smitte av RS-virus
God håndhygiene er viktig for å hindre smittespredning
Passiv røyking må unngås.
Hold forkjølte barn unna spedbarn.
Hva kan du selv gjøre
Det er svært viktig at barnet får i seg nok væske. Små slurker vann og små måltider bør gis hyppig.
Fuktig og kjølig luft hjelper på pustebesvær.
Det er viktig å holde nesen åpen. Dette er spesielt viktig dersom nesetettheten går ut over matinntaket (amming/tåteflaske).
Ved feber kan febernedsettende legemidler (paracetamol) brukes.
Behandling av RS-virus
Det finnes ingen kurerende behandling mot RS-virus.

Hvis barnet blir så tett i nesen at amming blir et problem, anbefaler vi å bruke saltvannsdråper eller morsmelk som du drypper i nesen. Dette vil løse opp slimet, og lette fjerningen. Du kan bruke en nesesuger for å fjerne slim. Slimhinneavsvellende nesedråper/-spray tilpasset barnets alder kan også brukes. Snakk gjerne med lege før du bruker slimhinneavsvellende nesedråpene /-spray til barn under 2 år.

Ved sykehusinnleggelse vil behandling med medikamenter som åpner luftveiene vurderes. Oksygen- og væsketilførsel er andre måter å behandle symptomene på.

Til særlig utsatte barn kan det være aktuelt å gi forebyggende behandling med antistoffer (Synagis) mot RS-virus.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar